Er rijden flink wat scootmobielen rond in Nederland. Je zou haast gaan denken dat niemand meer kan of wil lopen… Mag je eigenlijk zomaar een scootmobiel kopen als je geen beperking hebt? En hoe werkt dit dan? Dat leggen we op deze pagina uit.

Mag je een scootmobiel kopen als je geen beperking hebt?

Ja, dat mag. Iedereen mag een scootmobiel kopen, bij winkels of webshops zoals Fastfuriousscooters.nl vind je allerlei prachtige modellen die vaak niet zo duur zijn. Iedereen mag ze kopen, en als je zestien jaar of ouder bent mag je daar op rijden. Je hoeft hier geen beperking voor te hebben, geen vergunning en zelfs geen kentekenbewijs. Alleen een verzekering is nodig, een standaard aansprakelijkheidsverzekering (WA) is voldoende. Omdat deze drie- vier- of vijfwielers een uitkomst zijn voor mensen met een beperking zul je vaak mensen in die doelgroep zien rondrijden, maar als jij niet ‘beperkt’ bent mag je nog steeds op deze scootmobielen rijden. Zolang je maar rekening houdt met de verkeersregels.

Kan ik ook via WMO of PGB een scootmobiel kopen?

Ja, ook dat is mogelijk. Daarbij verschillen regelingen nogal. Via WMO kun je wel een aanvraag doen, maar je hebt geen vrije keuze. Er wordt dan een hulpmiddel toegewezen die past bij jouw situatie, en dat is niet altijd waar je op hoopt. Zo kan er besloten worden dat een rollator voldoende is, of ze hebben nog een oud model staan waar je eigenlijk niet goed mee overweg kunt. Bij PGB ligt het anders, dan wordt er namelijk een bedrag toegekend die je naar eigen inzicht kunt besteden. Het spreekt dan voor zich dat de toetsing behoorlijk streng is, ze schuiven je echt niet zomaar een bedrag toe. Je mag altijd zelf een scootmobiel kopen van je eigen geld, dan bepaal je helemaal zelf wat je koopt. Leasen kan ook, dan spreid je de kosten over een langere periode. Als je een vast inkomen hebt, dit kan ook een uitkering zijn, dan kun je een leasecontract aanvragen.

Tip: https://www.fastfuriousscooters.nl/scootmobiel/

Wat zijn de regels eigenlijk voor scootmobielen?

Voor alle weggebruikers geldt dat ze zich moeten houden aan de regels, maar wat zijn de regels? Bij scootmobielen ligt dit niet altijd zo voor de hand. Hier zijn enkele regels, wanneer je twijfelt kun je dit beter eerst navragen of opzoeken.

  • Wanneer je op de stoep rijdt mag je niet sneller gaan dan 6 km/u. Een aantal scootmobielen hebben hier een speciale stand voor.
  • Wanneer het donker is, of bij slecht zicht moet je verlichting hebben op de scootmobiel. Dit is meestal aanwezig, controleer wel regelmatig of alle lampen werken.
  • Op de openbare weg dien je op het fietspad te rijden, of aan de rechterzijde van de rijbaan.
  • Buiten de bebouwde kom moet je altijd op het fietspad rijden, dus niet op de weg.
  • Wanneer winkels hier de mogelijkheid voor bieden mag je naar binnen rijden, maar winkeliers zijn niet verplicht om hier voorzieningen voor te treffen.
  • Een kenteken is niet nodig voor dit soort vervoermiddelen omdat ze vallen onder de gehandicaptenvoertuigen. Ook wanneer je zelf geen beperking hebt.
  • Je bent wel verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten, All-Risk is ook mogelijk maar dat valt duurder uit.

Praktische tips voor rijden op een scootmobiel

De meeste modellen werken op een accu, die kun je zelf opladen via een normaal stopcontact. Dit kost tijd, laad dus bij voorkeur in de nacht op. Je kunt bij sommige modellen opties laten installeren zoals voetbediening in plaats van handbediening, of een automatische rem bij het loslaten van de gashendel. Informeer bij de winkel naar alle mogelijkheden voor een maatwerk scootmobiel.