Er is altijd een discussie gaande over wat voordeliger is: een lease auto of een eigen auto. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een beslissing maakt. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: is een lease auto voordeliger dan een eigen auto?

De voordelen van een operational lease auto

Een van de opties bij het leasen van een auto is een XLlease.nl. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. Dit bedrag is inclusief onderhoud, verzekeringen en belastingen. Het enige wat je zelf nog moet betalen is de brandstof. Dit kan voordelig zijn, omdat je geen onverwachte kosten hebt en je weet waar je aan toe bent. Daarnaast hoef je geen grote investering te doen in een eigen auto, wat vooral voor startende ondernemers of ZZP’ers aantrekkelijk kan zijn.

De voordelen van een eigen auto

Natuurlijk heeft een eigen auto ook voordelen. Zo ben je volledig eigenaar van de auto en heb je geen maandelijkse kosten voor het gebruik ervan. Daarnaast kun je de auto ook privé gebruiken, terwijl dit bij een operational lease auto niet mogelijk is. Ook kun je zelf bepalen wanneer je de auto wilt verkopen en ben je niet gebonden aan een contract.

Wat is voordeliger?

Het is lastig om te zeggen wat voordeliger is, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren. Zo speelt het aantal kilometers dat je rijdt een grote rol. Bij een operational lease auto betaal je namelijk een vast bedrag per maand, ongeacht het aantal kilometers dat je rijdt. Rijd je veel kilometers, dan kan het voordeliger zijn om een eigen auto te hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de leeftijd van de auto. Bij een eigen auto heb je te maken met afschrijving, terwijl dit bij een operational lease auto niet het geval is.

Uiteindelijk is het dus belangrijk om goed te kijken naar je persoonlijke situatie en behoeften voordat je een keuze maakt tussen een lease auto of een eigen auto. Het kan ook voordelig zijn om te kiezen voor een combinatie van beide opties, bijvoorbeeld een operational lease auto voor zakelijk gebruik en een eigen auto voor privégebruik. Zo profiteer je van de voordelen van beide opties.