Steeds meer mensen kopen hun producten online. Dit heeft als gevolg dat er een groot aantal vacatures is voor pakketbezorgers. Denk je aan een baan als pakketbezorger, maar twijfel je of je als freelancer of in loondienst wilt werken? Lees dan in dit artikel de verschillende voor- en nadelen. 

 

Kosten voor je auto of bestelbusje

Als freelancer moet je bijna altijd zelf een auto of bestelbusje regelen, voordat je aan de slag gaat. Hierdoor ben je verschillende extra kosten kwijt. Hiermee moet je rekening houden bij het bepalen van je uurtarief. Je bent onder andere kosten kwijt aan de auto of bestelauto zelf, omdat je door de vele kilometers minder lang kunt doen met je vervoersmiddel. Daarnaast ben je kosten kwijt aan het onderhoud en de benzine. Bovendien moet je jouw bedrijfsauto verzekeren of bestelauto verzekeren. Kies altijd een goede verzekering. Door je werk als bezorger rijd je veel meer, waardoor de kans op schade ook groter is. Deze genoemde kosten lopen behoorlijk op. Zorg dat je goed inzicht hebt welke kosten je kwijt bent. Zo kan je een goed uurtarief bepalen.

 

Hoogte van je inkomsten

Gemiddeld verdient een pakketbezorger freelance € 2.750, een pakketbezorger via detachering € 2.315 en een pakketbezorger met een vast contract € 2.035. De inkomsten verschillen onder andere per regio, opleidingsniveau en bedrijf. Als je het inkomen van een gemiddelde freelancer en een gemiddeld vast contract vergelijkt, levert het werken als freelancer niet veel op. Je moet namelijk er rekening mee houden dat een freelancer geen secundaire voorwaarden krijgt, zoals vakantiegeld, vakantie uren en pensioenpremie. Dit moet een freelancer allemaal zelf regelen. Daarnaast heeft een freelancer bijna geen zekerheid. Er zijn wel mogelijkheden om het freelancen de moeite waard te maken. Houd met het onderhandelen over een tarief dus rekening met de kosten die je zelf moet afdragen. 

 

Hoeveelheid vrijheid

Tegenover de onzekerheid als freelancer staat de grote vrijheid die een freelancer heeft. Je bepaalt zelf welke opdrachten je wel en niet aanneemt. Zorg er wel voor dat je goede afspraken maakt. Soms wordt iemand ingehuurd als freelancer onder afspraken, die eigenlijk onder loondienst vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een te laag tarief en als een freelancer dezelfde verplichtingen heeft als een werknemer. Als freelancer zou je bijvoorbeeld je werkzaamheden (tijdelijk) door iemand anders mogen laten uitvoeren. Een groot voordeel van werken als freelancer is dat je snel op kunt zeggen als je niet meer tevreden bent met je werk of als je een opdrachtgever vindt die meer de moeite waard is.

Hoe hoog de inkomsten zijn als freelancer en in loondienst kunnen erg verschillen. Jij speelt hier ook een rol in door goed te onderhandelen. Heb je behoefte aan zekerheid? Dan is werken in loondienst de beste keuze. Wil je meer vrijheid? Ga dan als freelancer aan de slag.