Ga je binnenkort met de familie op autovakantie? Dan is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Een paar tips om veilig de weg op te gaan!

Papieren en documenten
Papieren die je standaard bij je moet hebben op autovakantie zijn je rijbewijs, kentekenkaart, creditcard, groene kaart en paspoort. Onthoud om een vignet te regelen, zodat je legaal over buitenlandse (snel)wegen kan rijden. Een vignet is onder andere verplicht in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Een andere belangrijke tip is om een reservesleutel van je auto mee te nemen. Als je ineens de autosleutel kwijt bent, heeft in ieder geval een van je medepassagiers deze bij de hand. 

Voldoende opbergruimte
Vaak neem je op vakantie meer mee dan je nodig hebt. Vooral als je gaat kamperen moet er van alles mee zoals een tent, een kookstel en slaapspullen. Dat is geen enkel probleem, als er tenminste genoeg ruimte in de auto is. Het is niet aan te raden om alles op de achterbank neer te leggen in verband met het zicht. Daarbij is het voor kinderen al lastig genoeg om stil te zitten en helpt het niet mee als ze opgepropt zitten tussen de spullen. Zet daarom alles in de kofferbak en huur eventueel een dakkoffer.

Autoverzekering checken
Voordat je de auto start, is het slim om eerst nog even de autoverzekering te checken. Elke autoverzekering, dus ook een goedkope autoverzekering, geldt in het buitenland. Alleen is het in sommige landen verplicht dat je de groene kaart bij je moet hebben. Check de regels van je bestemming dus goed voor vertrek. Een andere autoverzekering afsluiten is dus niet per se nodig als je naar het buitenland gaat, tenzij je een andere dekking wilt. Wist je trouwens dat caravans een eigen caravanverzekering hebben?

Eten en drinken
Files zijn bijna onvermijdelijk. Of je nou ’s nachts of ’s ochtends vroeg rijdt: het duurt altijd langer dan dat je hebt gepland. Zorg er dus voor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Denk aan appels, gesmeerde boterhammen en flesjes met drinken. Vergeet de koelbox niet zodat alles vers blijft. 

Kinderen vermaken
Een autovakantie met kinderen is altijd een uitdaging. Na een paar minuten hoor je al ‘hoe lang nog?’ terwijl er nog honderden kilometers op de route staan. Voor hun gemoedsrust (en die van jezelf) is het fijn als ze gedurende de autorit afgeleid zijn. Regel spelletjes die ze in auto kunnen doen en neem een tablet mee met hun favoriete films. Laat je kinderen ook hun eigen hoofdkussen meenemen in de auto, zodat ze een paar uur kunnen slapen.