Voor gehandicapten is het soms moeilijk om zich voort te bewegen in de moderne samenleving. Alles wordt gehaast, het verkeer is vaak onoverzichtelijk en niet zelden eng en lopen of fietsen is soms geen optie meer. Daarom hebben een stel technici de koppen bij elkaar gestoken met als resultaat de scootmobiel. Er zijn allerlei soorten modellen. 3 wielen, 4 wielen, extra vering, etc. Via de Scootzorg Keuzehulp vindt u eenvoudig en snel belangrijke informatie zodat u een betere keuze kunt maken.

Wat is een scootmobiel?
Het product is het beste te omschrijven als een kruising tussen een scooter en een rolstoel. De karretjes hebben drie of vier wielen en worden door een 24 volts elektromotor aangedreven, die over het algemeen wordt gevoed door twee accu’s van ieder 12 volt. Deze accu’s gaan gemiddeld vijf jaar mee en kunnen daarna (zonder de hele scootmobiel te moeten vervangen) worden vernieuwd. Zoals gezegd worden ze meestal gebruikt door (m)in(der)validen of mensen die een beperking hebben op het gebied van mobiliteit. Inmiddels is de doelgroep echter drastisch uitgebreid: de wagentjes schijnen zelfs gebruikt te worden als makkelijk alternatief voor forenzen vervoer als de benenwagen, fiets, bus of tram.

Hoe zit het met kosten en vergoeding?
De scootmobiel is sinds 1980 in het huidige straatbeeld te vinden. In eerste instantie werden ze afgedaan als invalidenkarretjes. Ze waren bovendien oncomfortabel, stug afgeveerd en hadden ook hun uiterlijk niet mee. Daarnaast waren zowel snelheid als actieradius flink beperkt. Door modernisering zijn al deze nadelen verleden tijd. Goede stoelen en vering, makkelijke bediening en een prima snelheid (maximaal twintig kilometer per uur) en actieradius (ruim honderd kilometer) maken de scootmobielen steeds populairder. De prijs is echter ook gestegen: voor een scootmobiel gelden richtprijzen vanaf duizend euro. Voor een uitgebreider model kan zomaar tien keer zoveel worden gevraagd! Gelukkig hoeft de gebruiker hier niet zelf voor op te draaien. In overleg met de gemeente en na een medisch onderzoek wordt de scootmobiel helemaal vergoed.

Waar mag ik rijden?
Scootmobielen zijn toegestaan op fietspaden, maar zijn tevens welkom op de rijbaan en op het trottoir. Daar wordt de snelheid dan wel beperkt tot voetgangers niveau, ongeveer zes kilometer per uur. Het wordt weer mooi weer, goed nieuws dus! Alle clubs kunnen opnieuw naar buiten gaan en een daguitstap organiseren met de rest van de scootmobiel leden. Vergeet niet dat u altijd veilig moet rijden. Wij raden iedereen aan om een fluo vest te dragen zodat er zeker geen ongelukken kunnen gebeuren. Moest u één van deze dagen op stap gaan en foto’s maken dan mag u deze altijd naar ons doorsturen. Wij zijn van plan om regelmatig foto’s op de website te plaatsen van mensen die met de scootmobielen opstap gaan.

Een rijbewijs is niet nodig

Wie met een scootmobiel de openbare weg op wil hoeft geen rijbewijs te hebben. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over wanneer je met een scootmobiel mag rijden. Er zijn wel verschillende cursussen en trainingen die u kunt volgen. Maar dit is niet verplicht. Tijdens zo’n cursus leert u bijvoorbeeld hoe u veilig de weg op kunt en leert u bepaalde verkeerssituaties herkennen. Dergelijke trainingen omvatten vaak ook een praktisch gedeelte waarbij u een parcour moet afleggen.